Énagyi tapasztalatai: képzeld magad gyermeked helyébe, így jól dönthetsz.

Segítek, ha segíthetek: családi, bölcsődei nevelés, nevelj egészséges életmódra, áldozz időt, spórolj pénzt!

Miért lehet nehézkes, sírós a bölcsődei beszoktatás?

 

Önkéntelen hibák a szülők részéről.

 

A beszoktatás sikere sok tényezőtől és szereplőtől függ.

 

I. Függ a befogadó intézmény tárgyi személyi adottságaitól.

 

II. Függ a beszoktatandó kisgyermektől.

 

III. Függ a szülőktől.

 

I. Az intézmény tárgyi feltételei: a megfelelően kapcsolódó helyiségek, /öltöző, fürdőszoba, csoportszoba, terasz, udvar. Jó ha van az őszi-téli időszakra betegségek megelőzését szolgáló sószoba, tornaszoba, alkotószoba stb./   a világos, tágas, jól felszerelt barátságos-vidám csoportszobák, melyek berendezésénél figyelembe vették a gyermekek életkori sajátosságait, fejlettségi szintjüket, érdeklődésüket/a csoportszoba, év közben többször is átrendezhető kell legyen/ Jó ha ki van alakítva étkező, játszó és pihenőhely.

 

Ezek a legfontosabb feltételek, melyekből, ha valamelyik feltétel nem megfelelő, az már kihat a beszoktatás menetére, és a gyermek egész napos ellátásának minőségére.

 

II. Személyi feltételek: A diplomás, családközpontú vezető és helyettes. Talán a legfontosabb feltételek egyike: a kisgyermeknevelő alkalmassága a korosztály ellátására. Magas szintű lehetőleg felsőfokú képesítése, vagy középfokú képesítésre épült felsőfokú szakképesítése legyen. Ez ma már szinte elengedhetetlen azoknál akik a 0-3 éves korosztály gondozás-nevelésével foglalkoznak.

 

A kisgyermek személyiségének alapozása ebben a korban zajlik. Amit a gyermek szűkebb / család/, vagy tágabb /bölcsődei ellátás/ környezetétől ebben a korban kap, az az alapja fejlődésének. Ez olyan mint a házépítés: ha az alap hiányos, vagy a ráépülő téglákból hiányoznak darabok, akkor labilis lesz az építmény. Ez érvényes a kisgyermeknevelésre is. Ezért nagyon fontos a kisgyermeknevelők alkalmassága, képesítése.

 

Fontos még a takarítónők szerepe is, hiszen ők gyermekfelügyeletet is biztosítanak bizonyos esetekben, helyzetekben. Jó ha nekik legalább alapfokra épülő dajka képesítésük van. Fontos a szakácsnő, konyhalányok, udvari munkás, mosónő, és egyéb alkalmazottak tevékenysége, hiszen közveteve kihat munkájuk a kisgyermekek ellátására. Tehát nem mindegy hogyan végzik munkájukat.

 

A kisgyermekeket gondozó-nevelő felnőttek viselkedése, beszéde, cselekedetei nagy mértékben hatnak a gyermek fejlődésére, hiszen Ők a követendő, minta, példa a gyermekek számára.

 

A kisgyermek nevelésének elsődleges és legfontosabb szintere a családi környezet: a szülő, nagyszülő, idősebb testvér. Személyiségük alakítja, formálja elsősorban a kisgyermek személyiségét, befolyásolja fejlődését.

 

 

 

III. A szülők néhány önkéntelen hibája amivel síróssá, vontatottá tehetik a bölcsődei beszoktatást.

 

1. hiba Nem készíted fel megfelelően a kicsit a változásra.

 

A kisgyermekeknek a legfontosabb az állandó tárgyi és személyi környezet, mely a biztonságot jelenti számukra.

 

A kisgyermekek szeretik az állandóságot, a kiszámíthatóságot, akkor biztonságban érzik magukat. Rugalmasak, és tudnak alkalmazkodni a változásokhoz is, ha tudják, mikor, mi, hogyan fog történni velük, körülöttük.

 

Amennyiben bölcsődébe, vagy óvodába fog járni, akkor már legalább egy hónappal ellőtte sokat kell beszélgetni vele, a bölcsődéről, óvodáról. Jó ha a napirendjébe be- építed a bölcsőde, vagy óvoda látogatást. Először csak körüljárni, jó ha abban az időben amikor a gyerekek az udvaron játszanak, hogy lássa, vidám rohangálásukat, közös játékaikat. Majd a bölcsőde, óvoda vezetőjével egyeztetve, több alkalommal is csatlakozzatok a bölcsődei, vagy óvodai udvari játszáshoz. Természetesen, megbeszélve a szabályokat a kisgyermeknevelőkkel, ovónőkkel. Ebben az időszakban teljes mértékben a szülő felelőssége a gyermeke felügyelete, a vele való foglalkozás, az irányítása, a szabályok betartatása, stb.

 

Egy óránál többet ne tartózkodjatok az intézményben, mert nem zavarhatjátok a kisgyermekek napirendjét, és a nevelők, óvónők munkáját. Figyelembe kell venned a gyermeked, kedvét, hangulatát is, ha nem akar egy órát maradni, akkor kell vele hazamenni, amikor fáradt, nyűgös és menni akar, de egy óra múltával akkor is haza kell menni, ha ő még maradna. Meg kell beszélni vele, hogy mikor lesz a következő látogatás ideje. Ügyelj, ha látogatóba indultok a gyermeked, mindig jó hangulatban induljon! Ha rossz a kedve és nem akar menni akkor ne erőltesd!

 

A látogatások alkalmával, jó ha meg tud ismerkedni leendő nevelőivel, vagy óvónőivel, így meg tudjátok beszélni vele, hogy ők lesznek akik vigyáznak rá, akik foglalkoznak vele, segítenek neki amiben szükséges, stb. így tudja majd ki lesz az a biztos pont az intézményben akire mindíg számíthat, bármi is történjen. Az intézménybe indulás előtt, legyen lehetősége magával vinni egy-két játszós, vagy alvós kedvencét, vagy amivel vigasztalódni szokott. Ez az otthonból egy-egy olyan darab ami biztonságot, megnyugvást nyújt neki a szülők távollétében.

 

2. hiba Nem igazodsz a napirendhez

 

A felvételt megelőző időszakban érdeklődin kell a bölcsődei, vagy óvodai napirend felől, és ha túl nagy eltérések lennének az intézményi és az otthoni napirend között, akkor otthon úgy kell a napirendjét változtatni, hogy közelítsetek az intézményihez. Étkezések- ételek, füdőszoba használat / pelenkacsere vagy wc használat, tisztálkodás/, pihenés, alvás, levegőn játszás, öltözés-vetkőzés. Ez nagyon fontos, mert megkönnyíted vele, a beszoktatást, az új szokások elsajátítását. Nagyobb lesz a biztonságérzete, ha majdnem minden úgy, és abban az időben történik vele, mint otthon.

 

3. hiba Nem hagysz kellő időt a készülődésre

 

A regeli készülődés során ki kell alakítani egy rendszerességet. Ilyenkor a szülők siettetnek, kapkodnak, sürgetnek, nincs idő a gyermek tempójának kivárásásra. Úgy kell ébreszteni, hogy legyen ideje a tőle elvárható dolgokat megtenni. Mosdás, öltözés-vetkőzés, pakolás, étkezés, stb. Családonként más-más szokásokkal. Lényeg, itt is az állandóság, következetesség, hogy tudja mit várnak el tőle, mi az amit nap.mint nap neki kell megtenni, mi az amiben segítséget kap. Arra ügyelj, hogy amit elvársz tőle, arra adj neki korának, fejlettségének, megfelelően időt, teret. Amiben segítsére van szüksége, azt megfelelő mértékben, néha csak egy mozdulat, de kapja meg elmarasztalás nélkül. Ha jól csinálja, dícsérd cselekedetét, azzal kedvet lendületet kap a további gyakorláshoz, próbálkozáshoz. Olyan szokásrendszert kell kialakítani ami állandó, következetes, megfelelő időt és teret biztosít, a gyermeked így tudja mit vársz tőle, könnyebben tud alkalmazkodni.

 

4. hiba Túl gyors a tempó

 

A beszoktatás ideje általában jó ha két hét alatt lezajlik. Nem jó ha pár napba sürítjük, de az sem ha túl hosszúra nyúlik. Nem könnyű az idejét meghatározni. 

 

Ez elsősorban a gyermektől kell, hogy függjön. Van olyan gyermek akinek elég egy hét, van gyermek akinek a két hét sem elegendő. Főleg, ha közben még meg is betegszik. Tapasztalat, hogy azok a gyermekek akik már hozzászoktak, hogy a szülők nincsenek mindig velük, azoknak rövidebb beszoktatás is elegendő. Pl. sokszor alszik, tartózkodik nagyszülőknél, szomszédban, barátoknál, rokonoknál stb. Azok a gyermekek akik, addig egy percre sem voltak távol a szülőktől azoknak kicsit hosszabb ídőre van szükségük ahhoz, hogy megszokják az új helyet, az új személyeket, az új szokásokat, napirendet, sorrendiséget, hogy a szülők nincsenek ott velük, de a napnak közel azonos idejében mindig érte jönnek, és attól kezdve minden, a családban megszokott módon zajlik.

 

Ha a gyermek beszoktatását sürgetjük jobban megviseli a beszoktatás, többet sír, nehezebben nyugszik meg, nehezen alszik el, nem eszik, stb. Ha viszont túl hosszúra nyújtjuk a beszoktatást úgy, hogy a szülő is jelen van, akkor a gyermekben az tudatosodik, hogy a bölcsődében is együtt vannak a szülővel, együtt töltik ott az időt. Amikor a szülő hirtelen kényszerül a bölcsődében hagyni gyermekét akkor a gyermek természetesen megijed, mert nem lett arra felkészítve, hogy a bölcsődében a szülő nem lesz ott vele.

 

Nagyon fontos azt is minden nap megbeszélni vele, hogy meddig lesz a bölcsiben, ki megy érte, és mikor, mert csak így tudja nyugodtan fogadni a változásokat, illetve nyugodtan, vidáman tölteni napját.

 

Becsapni, félrevezetni soha nem szabad, mert elveszítjük bizalmát, és azt visszaszerezni nagyon nehéz!

 

5. hiba Nem köszönsz, nem búcsúzol el!

 

Sok szülő esik abba a hibába a beszoktatás ideje alatt, vagy akár a későbbiekben, hogy megérkezésük után amíg gyermeke nem sír, gyorsan megszökik elköszönés búcsúzás nélkül. Csak azt felejti el, hogy gyermeke, hamarosan észreveszi, hogy nincs ott, és nem is szólt neki arról, hogy elmegy. A gyermeken nagy fokú stressz, bizonytalanság érzet lesz urrá. Otthagyottnak érzi magát, és sokkal tartósabban vígasztalanul, kezd sírni, bánkódni, nagyon keservesen fog telni a napja.

 

Tudom, nem kellemes a szülőnek síró gyermeket otthagyni a bölcsődében. Hidd el, hogy a reggeli elválási sírás, ha elköszönsz tőle, elmondodod, hogy tudod, hogy most nem akar nélküled lenni, de mennd kell dolgozni és délután ekkor- meg ekkor, jössz érte, akkor csak rövid ideig tart.  Ilyenkor a nevelők hamar meg tudják nyugtatni és be tudják vezetni valamilyen játéktevékenységbe. Nyugodtan, vidáman fogja napját tölteni, illetve, ha napközben elszomorodik, a nevelő meg tudja nyugtatni azzal amit az édesanya reggel mondott, hogy jön érte a megbeszélt időben.

 

Amennyiben a reggeli búcsúzással felvállalod, a reggelenkénti neked szóló pár perces sírást, tapasztalni fogod, ahogy telnek a napok, egyre könnyebb lesz az elválás. Arra is vigyázni kell viszont, hogy a reggeli elváláskori búcsúzást nehogy hosszúra nyújtsd, mert ezzel az tudatosodik benne hogy sírással ott tarthat, vagy akár elérheti, hogy sarkon fordulj, és hazavidd, mert nem bírod látni ahogy sír, kesereg gyermeked. Észreveszi bizonytalanságod, és végtelenségig fokozza a sírást. Tehát a reggeli elválás, legyen nagyon szeretetteljes, de rövid, és határozott. Látnia kell, hogy megingathatatlan vagy,  de éreznie kell szereteted/ puszi, ölelés/, biztos kell legyen abban, ki, mikor megy érte közben el kell neki érthetően mondani: pl.dolgoznom kell, de délután uzsonna után jövök érted!

 

Ha így teszünk akkor jó napja lesz neki is, és neked is.

 


6.  hiba Nem készülsz a betegségre

 

A gyermekeink otthon a családban megszokták az úgymond családi bakteriális közeget is. Az intézménybe kerüléssel ez megváltozik kiszélesedik a fertőző közeg, mert egészségesen is, mindenki más-más baktériumot hordoz magában, ami őt, magát nem, de mást megbetegíthet. Ezt nem, vagy csak nehezen, illetve ritkán lehet teljesen kivédeni. A családon kívüli tágabb közösségekben mint üzletek, áruházak, buszok, piac, vonatok stb. ahol zsúfoltság, tömeg van, mindenki mindent összetapogat egymás után megfog úgy, hogy előtte kezébe köhögött tüsszentett, vagy a szomszédjára köhög, tüsszent ott nagy a fertőzés veszélye, de ehhez is hozzá lehet szokni, ha gyakran fordul meg ilyen helyeken a gyermek kicsit ellenállóbb, mint az a gyermek akit óvnak az ilyen helyektől. Azok a gyermekek is ellenállóbbak akik, sok nyers zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanak, napi rendszerességgel, napi több alkalommal. A nagyobb mennyiségben szervezetbe juttatott vitaminok növelik az ellenállóképességet. Ezek a gyermekek is ellenállóbbak bizonyos fertőző betegeségekkel szemben. A közösségbe kerülés előtt már hónapokkal korábban koncentráltan  segítheted gyermeked ellenállóképességének fejlődését, ha sok  zöltséget,  gyümölcsöt etetsz vele, vagy frissen sajtolt zöldség, illetve gyümölcslét iatatsz vele napi rendszerességgel. Nem tartom szerencsésnek a mesterségesen előállított vitaminok rendszeres adagolását semmilyen formában. Sajnos ezekben köztudottan sok káros anyag is előfordulhat.

 

Ennek ellenére a közösségbe kerüléskor számítani kell rá, hogy eleinte gyakrabban fognak előfordulni a gyermekeknél felső légúti fertőző betegségek. Azt is tudnunk kell, hogy a beszoktatás körüli új helyzet miatt a gyermekek feszültebbek, ez is növelheti a betegségek kialakulásának gyakoriságát.

 

7. hiba Stresszelsz

A  családban fontos döntés eredménye mikor a gyermek az első közösségbe- bölcsődébe vagy óvodába készül. Fontos lépés ez a gyermeknek és a szülőknek egyaránt. Telhet ez az időszak vidáman, de ehhez a szülőre is szükség van. Ha a beszoktatás alatt a szülő stresszel, szorong, ezt a gyermek észreveszi, megérzi és ő is stresszessé szorongóvá válik. Ha a szülő vidáman, felszabadultan viselkedik, a gyermek sem lesz  szorongó. Már a kezdeti napok is telhetnek vidáman  jó hangulatban. Amennyiben a a gyermek azt látja, hogy a szülőnek jó kapcsolata van a nevelővel, barátságos hangulatban beszélgetnek, akkor ő is hamarabb fogadja el nevelőjét segítőtársnak.

Segíts gyermekednek örömmel megélni a közösségbe szokás kezdeti nehézségeit!

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 20
Tegnapi: 44
Heti: 20
Havi: 890
Össz.: 75 656

Látogatottság növelés
Oldal: Miért nehézkes, sírós a beszoktatás? Önkéntelen szülői hibák.
Énagyi tapasztalatai: képzeld magad gyermeked helyébe, így jól dönthetsz. - © 2008 - 2019 - evamama.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weboldal szerkesztő mindig ingyenes. A weboldal itt: Ingyen weboldal

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: apa vers - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »