Énagyi tapasztalatai: képzeld magad gyermeked helyébe, így jól dönthetsz.

Segítek, ha segíthetek: családi, bölcsődei nevelés, nevelj egészséges életmódra, áldozz időt, spórolj pénzt!

Egészséges életmód, egészséges életmódra nevelés

Fontos, nagyon összetett kérdés sok- sok információnk van már erről a témáról. Tegyük fel a kérdést mitől függ az egészségünk? Mitől függ gyermekünk egészsége?

Soroljuk a legáltalánosabbakat: mozgás, környzeti hatások /személyi, tárgyi/ táplálkozás, napirend, alvás minősége és mennyisége, szorongás, stressz, időjárás változékonysága, öltözködés, stb.

Újszülött kortól az egészséges élet, az egészséges életmód része az aktív mozgás. Milyen feltételek kellenek hozzá. Megfelelő hely /biztonságos, megfelelő keménységű alappal/, olyan öltözék amelyben a mozgás nem gátolt, az életkori sajátosságokat és fejlettséget figyelembe véve, megfelelő mennyiségű idő. Újszülött kortól az a jó ha hagyjuk az újszülöttet, csecsemőt, majd kisgyermeket szabadon mozogni. Amit ő egyedül meg tud tenni, azt mindent tehet, természetesen a szülő figyelme mellett. Semmilyen mozgásformára, vagy helyzetre nem szabad a gyermeket kényszeríteni, amíg ő azt önállóan nem tudja megtenni, nem érett rá sem a gerince, csontozata, sem az izomzata. Van baba torna, babaúszás, babamasszírozás, ezek szakember segítségével hasznosak, szórakoztatóak is lehetnek, megfelelő feltételek mellett  és körülmények biztosításával.

Természetesen lehet olyan  tárgyakat tenni a baba környezetébe, amelyek késztetik a mozgásra, és eszközök lehetnek egy új mozgásforma kipróbálására, gyakorlására. Fontos, hogy a baba érdeklődését felkeltsék, ne féljen tőlük. A szülő keze is lehet motiváló eszköz, odatartott ujjait a baba tenyerébe téve, a baba azt markolássza, akár húzódszkodik is. Ha a baba már nem csak oldalra, de hasra is fordul, eleinte megesik, hogy maga alá szorul a keze,vagy az ágy rácsai közé akad a lába, ilyenkor segítenünk kell kiszabadítani, vagy ha elfárad hason, visszafordítani, mert a visszafordulás eleinte nem megy neki. Ha már hasra és visszafordul, kis lapos, illetve hengerpárnát is lehet a közelébe tenni, nemcsak markolássza, nyúl érte, leteszi, felveszi, de átgurul, majd át is mászik rajta.

Ha már nagyobb a baba kúszik, mászik, és nem tud a szülő mellette lenni az a legjobb, ha elkerítenek egy szobasarkot, ahol a baba biztonságban van míg az édesanya kimegy a szobából. Az alapra ekkor jó ha méretre vágatott 2 cm vastag levehető /mosható/, nem túl tarka, de szines vászonnal bevont közepes keménységű szivacs lapot teszünk.

Mindenképpen bevonva anyaggal, mert a szivacsot kicsípkedheti orrába dughatja, vagy szájába tömheti, fulladást okozhat! 

Ha nem vagyunk vele, az a jó, ha olyan játékokat, tárgyakat teszünk a környezetébe amelyekkel nem tehet kárt magában. 

Ahogy növekszik, feláll, lépeget, jár, folyamatosan bővíteni kell környezetét, és környezetében más mozgásformák kipróbálására, gyakorlására serkentő tárgyakat, eszközöket, játékokat: pl. gurulós sámli, egyensúlyozó tölcsér, félgömb, pad, futómotor, bicikli, csúszda, lejtő, kisebb-nagyobb labdák, karikák, járgányok stb.

Lehetőleg a legtöbb időt töltsük szabad levegőn gyermekünkkel együtt mozogva, játszva. 

A környezeti hatások azért is nagyon fontosak, mert a gyermekeket nevelő felnőttektől függ az ő egészséges életmódja azon belül napirendje, táplálkozása, ruházkodása, biztonságérzete, félelmeinek, szorongásainak, tartóssága, betegségből gyógyulása, ellenállóképességének kialakulása, fejlődése, mindezek következményeként, hogy mennyire lesz egészséges felnőtt, és mennyire lesz egészséges életmódja.

Pl.Egy kisgyermek optimális fejlődéséhez nagyon fontos a személyi, környezeti és napirendi állandóság is, ami mindennapokban hasonlóan zajlik. Ha tudja, hol, mikor, ki, mit tesz vele, körülötte, milyen eseményekre számíthat, milyen sorrendben mindezek növelik biztonságérzetét, nyugalmát, jó hangulatban telnek így napjai, mivel feltétel nélkül bízik a szeretett felnőttekben. Ezzel minimálisra csökkenhetnek félelmei, szorongásai. A lelki egészség, feltétele a testi egészségnek is.

Ezen a példán keresztül is látható, hogy a gyermek komfortérzete, egészsége, egészséges életmódra nevelése csak is tőlünk, felnőttektől függ. Amit ebben a korban nyújtunk neki, az beépül személyiségébe, és viszi magával egész felnőtt korán át. Amilyen életviteli mintát kap tőlünk, azt vagy beépíti felnőtt életébe, vagy hárítja, ha nem érzi jól magát benne.

A tágabb környezeti hatások is befolyással vannak a gyermek egészségére, egészséges, vagy nem egészséges életmódjára. Az, hogy pozitív, vagy negatív irányba tereli a gyermeket, ez is tőlünk felnőtt családtagoktól függ elsősorban.

 

Többek között miért is?!

Lehet akármilyen drága holmikkal elárasztani, hogy ő is, és mindenki lássa, hogy mindent megkap.

Csak éppen a számára legfontosabbat nem kapja meg, és ezekhez nem kell pénz: a szeretetet, odafigyelést, törődést, elfogadást, empátiát, partnerséget /amiben érzi, hogy fontos nekünk/, stb.

Ha ezeket nem kapja meg születésétől kezdve szeretteitől, akkor elkezd olyan negatív dolgokat cselekedni amivel biztosan felkelti a felnőtt figyelmét. Ahogy növekszik először befele fordul, hárítja közvetlen környezetét, esetleg hisztizik, követelőzik, vagy éppen elkezdi zsarolni a szülőket /addig is figyelnek rá/, vagy rögtön kifelé fordulva keresi amit a szülőktől nem kapott meg, de nem biztos, hogy ez a választás pozitívan hat rá. Mindezek természetesen befolyásolják egészségét, és későbbi életmódját.

Amiket leírtam figyelemfelkeltésnek szántam, és arra, hogy elgondolkodjunk mi felnőttek azon, hogy bizony elsősorban tőlünk függ, hogy gyermekünk, unokánk egészséges, egészségesen élő felnőtt lesz vagy sem. Persze vannak általunk nem befolyásolható betegségek is.

Mindezek másik oldala az úgynevezett "majom szeretet" /azon való igyekezet a szülők részéről- elsősorban édesanyák részéről, hogy szeretetével szinte megbénítja, gúsba köti gyermekét, főként a fiú gyermeket, ennek is megvan háttérben az oka/ a túlzott féltés, aggódás, túlzott figyelem stb. ami pont az ellenkezője a fent leírt hiányoknak, a hiányok túlzófoka.

Sajnos, ezek sincsenek hosszú távon jó hatással a gyermek egészséges fejlődésére. Nem támogatják a gyermek későbbi egészséges életvitelét, életmódját.

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 18
Tegnapi: 44
Heti: 18
Havi: 888
Össz.: 75 654

Látogatottság növelés
Oldal: Sokat beszélünk róla, nagyon fontos
Énagyi tapasztalatai: képzeld magad gyermeked helyébe, így jól dönthetsz. - © 2008 - 2019 - evamama.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weboldal szerkesztő mindig ingyenes. A weboldal itt: Ingyen weboldal

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: apa vers - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »