Énagyi tapasztalatai: képzeld magad gyermeked helyébe, így jól dönthetsz.

Segítek, ha segíthetek: családi, bölcsődei nevelés, nevelj egészséges életmódra, áldozz időt, spórolj pénzt!

 Régen és most

Ezzel az oldallal, nem a teljesség igényével, de érzékeltetni szeretném, hogy az évek során a bölcsődei ellátásban , mennyi, mennyi pozitív változás történt, és ez a folyamat zajlik a ma is, és a jövőben is. Az egyre magasabb szintű elvárások, hozzák magukkal az egyre színvonalasabb gyermekellátást is. 

Az 1970-es években nem volt ritka, hogy egy gyermekcsoportban 20-23 gyermek is volt. Nem volt lehetősége  a szülőknek arra, hogy jelenlétükkel könnyíthessék gyermekük beszoktatását az első közösségbe. A gyermekeket meztelenre vetkőztetve kellet a szülőknek beengedni a csoportba. A gondozónőknek bölcsődei ruhába kellett öltöztetni az érkező gyermekeket. Nem volt eldobható pelenka, a gyermekeknek textil pelenkájuk volt, amit mosni kellett. Étkezések előtt a gyermekek szinte egyszerre mentek a fürdőszobába, egyszerre ültek asztalhoz, egyszerre feküdtek le, sok volt a várakozási idő.

Nem volt lehetőség a szabad levegőn altatásra. Nem volt még kialakítva a saját gyermek rendszer, nem volt folyamatos napirend. A gondozónők mire végeztek az egyik etetéssel, már majdnem kezdhették a következő ékeztetést. Nagyon kevés idejük volt a gondozáson kívüli tevékenységekre a gyermekekkel.

Szerencsére a szakemberek belátták, hogy ezen változtatni kell. Csökkentették a bölcsődei csoportokban a gyermeklétszámot. Bevezették a folyamatos napirendet, egyszerre csak 2-3 gyermek megy a fürdőszobába, egyszerre egy asztalnál terít, tálal a kisgyermeknevelő. Csak 2-4 gyermeket mozgatnak egyszerre, így sokkal több lehetőség van az egyéni fejlődés figyelemmel kísérésére, segítésére. Bevezették a saját gyermek rendszert. A fokozatos, szülővel történő beszoktatást. Bevezették a részídős ellátást. Ezek szolgálják, hogy a gyermekeket minél kevesebb pszichés teher érje az első közösségbe szokáskor, hogy érezzék az egyéni törődést, a felnőttek ráirányuló figyelmét, segítőkészségét, szeretetét, elfogadását, támogatását.

Ezen kívül sok-sok egyéb pozitív változás történt a bölcsődei ellátásban az évek során. Szabad levegőn altatás lehetősége, alkotó, torna, sószobák kialakításának lehetősége. Légkondicionálás, csoporszobák levegőjének fertőtlenítése, udvarok felszerelése megfelelő mozgásfejlesztőkkel stb. Ezek mind, mind a gyermekek napi tevékenységének változatosabbá tételét, illetve betegségek megelőzését is szolgálják.

Sok pozitív változás történt az élelmezés, étkeztetés terén is, az egészséges életmódra nevelés és betegségmegelőzés terén is, bár utóbbit nem igazán érzékelik a szülők, mert az első közösségbe kerüléskor sajnos az átlagnál sokkal töbsször betegek a gyermekek.

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 23
Tegnapi: 44
Heti: 23
Havi: 893
Össz.: 75 659

Látogatottság növelés
Oldal: Régen és most
Énagyi tapasztalatai: képzeld magad gyermeked helyébe, így jól dönthetsz. - © 2008 - 2019 - evamama.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weboldal szerkesztő mindig ingyenes. A weboldal itt: Ingyen weboldal

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: apa vers - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »