Énagyi tapasztalatai: képzeld magad gyermeked helyébe, így jól dönthetsz.

Segítek, ha segíthetek: családi, bölcsődei nevelés, nevelj egészséges életmódra, áldozz időt, spórolj pénzt!

         Mikortól legyen bölcsődés gyermekem?

A családokban nagy fejtörést okoz a kérdés, ha nincs kényszerhelyzet akkor is, hogy 3 éves korig csak a szülők neveljék gyermeküket- gyermekeiket otthon, vagy talán közösségbe (bölcsődébe, családi napközibe, stb.) adják, már akár fél éves kortól, vagy a szoptatási időszak befejeztével, vagy 1éves, 1,5 éves, 2 éves kortól? 

 

Nem könnyű a döntés. Mi szól a Családi nevelés mellett. A gyermek születésétől kezdve a családhoz: szülőkhöz, testvérhez,( ha már van) és nagyszülőkhöz kötődik érzelmileg a legjobban. Mivel a gyermekek 0-3 éves korban tisztán érzelmi lények, érzelmeiken keresztül lehet a legjobban hatni rájuk, ebben a korban mélyül el igazán a szülő és gyermek érzelmi kötődése, alakul ki a gyermek érzelmi biztonsága. Érzelmileg kötődnek és érzelmi biztonságra van szükségük. Ebben a korban a legnagyobb mértékben a szülők, a szűk családi környezet- a nevelés elsődleges szintere tudja ezt neki biztosítani.

 

Bölcsődei szakemberként azt javaslom, ha ebben a korban bármilyen megoldás van a családi nevelésre, azt válasszák! 

 

Egyre több családban megfogalmazódik azonban a közösségi nevelés igénybevételének lehetősége már a 0-3 éves korú gyermekek esetén is: anyagi okok, személyes okok /szülő tartós betegsége, munkahelyféltés, előmeneteli lehetőség a munkahelyen, akár első munkalehetőség, "már kevés vagyok a gyermekemnek", nagyszülő is aktív dolgozó, nincs nagyszülő stb./ 

 

Leggyakrabban a bölcsődei ellátás kerül szóba, ahol megfelelően képzett szakemberek/ nem dadusok, szakképzett kisgyermeknevelők/ foglalkoznak a gyermekekkel a bölcsődébe érkezés első napjától az óvodába menetelig. A bölcsődét akkor érdemes felkeresni, ha otthon eldőlt, hogy valóban szükség van a közösségi ellátásra,és nincs más megoldás. Csecsemő korú gyermek közösségi nevelését nem javaslom /ebben a korban alakul ki az anya gyermek, apa gyermek közötti bennsőséges, szereteten alapuló érzelmi kapcsolat, kötődés, bizalom. Csak abban az esetben, ha a családon belül nem oldható meg a gyermek napközbeni ellátása!

 

Miért lehet jó azonban a bölcsődei ellátás másfél, két éves kortól? A gyermek hamarabb önállósodik (étkezés, öltözködés, tisztálkodás, beszédfejlődés, mozgásfejlődés stb./. Kialakulnak a helyes étkezési, alvási, higiénés, játék szokások, viselkedési szabályok, ütemesebben alakul ki a szobatisztaság stb. Intenzívebb szélesebb körű a játéktevékenység, a mozgás, tágabb körű az érzelmi fejlődése, tapasztalatszerzése, érdeklődése,  bővülnek társas kapcsolatai, intenzívebb a beszédfejlődés, fejlődik a kommunikációs készsége,  alkalmazkodó képessége, mivel 12-13 hasonló korú és fejlettségű gyermek és 2-4-5 új felnőtt is van körülötte. Személyiségfejlődésére mindezek pozitív hatással lehetnek, ha meleg, elfogadó, empatikus, bizalommal teljes légkörben telnek napjaik. Nemcsak a szűkebb környezeti hatások befolyásolják gyermekeink fejlődését, hanem minden tágabb környezeti hatás is/ játszótér, közlekedés, áruházak, egyéb látogatott helyek, média stb. Az érzelmi biztonság, a személyi állandóság a bölcsődében is biztosított a kisgyermeknevelők által, de mégis bővebb körben kell gondolkodni /helyettesítések, felügyelet esetén/. Tudniuk kell, hogy a gyermek ebben a korban még nehezen válik le a szülőkről, hiszen most mélyül el igazán érzelmi kapcsolatuk, mellettük érzi magát igazán biztonságban. Ez persze nem jelenti azt, hogy a bölcsődében a nevelők ne tudnának érzelmi biztonságot nyújtani a gyermeknek. De ehhez, gyermektől, szülőktől és nevelőktől függően is inkább hosszabb, mint rövidebb időre van szükség.Minden kisgyermeknek más-más időtartamra van szüksége ahhoz, hogy tudatosodjon benne, hogy öt nem otthagyták, és , hogy a bölcsődében is jól érezheti magát. A közösségbe szoktatás következményeként a szülő egész napi hiánya miatt a gyermek otthoni viselkedése, és szülővel szembeni viselkedése is megváltozhat, és bizonyos fejlődési területeken átmenetileg stagnálás, némi visszaesés is előfordulhat, így jelentkezik nála a bizonytalanság érzése, és így tudatosítja a szülőkben, hogy neki nem jó ez a nagy változás, a napközbeni elszakadás.

 

Sokszor megfordul a szülők fejében az is, ha a gyermek bölcsődébe kerül mit kell neki tudni, mit várnak el tőle?

 

A bölcsődékben nincs elvárás a gyermekek fejlettségi szintjét illetően. Miután a nevelők megismerték a gyermekekeket, figylembe veszik életkori, egyéni sajátosságaikat és ennek tudatában segítik, támogatják, motiválják őket a különböző fejlődési területken, ill. szakaszokban. Arra is figyelnek, ha egy gyermek nagyon lemarad valmelyik fejlődési területen, annak mi lehet az oka. A szülőkkel egyeztetve kersenek megoldást megfelelő szakember segítségét kérve. Ilyenkor az a szerencsés ha minél korábban észreveszi a szülő és kisgyermeknevelő a fejlődésbeni lemaradást, hogy mihamarabb elkezdődhessen az egyénre szabott fejlesztés.

 

                      

 

                 1780844_599857493430856_967932137_n.jpg

 

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 40
Tegnapi: 44
Heti: 40
Havi: 910
Össz.: 75 676

Látogatottság növelés
Oldal: Mikortól legyen bölcsis gyermekem?
Énagyi tapasztalatai: képzeld magad gyermeked helyébe, így jól dönthetsz. - © 2008 - 2019 - evamama.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weboldal szerkesztő mindig ingyenes. A weboldal itt: Ingyen weboldal

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: apa vers - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »