Énagyi tapasztalatai: képzeld magad gyermeked helyébe, így jól dönthetsz.

Segítek, ha segíthetek: családi, bölcsődei nevelés, nevelj egészséges életmódra, áldozz időt, spórolj pénzt!

 

                 kp.png

A kisgyermekek első éveiben fejlődésük minden aspektusa szempontjából döntő fontosságú az ingergazdag környezet, a stabil, biztonságot adó, szeretetteljes kapcsolat a gyermek és családtagok, továbbá a gyermekeket gondozó-nevelő személyek között.

Miért olyan fontos a generációk közötti állandó, aktív pozitívumokra épülő kapcsolat?

 

Maya Angelou szavaival megfogalmazva:

" Elfelejtik, hogy mit mondtál, elfelejtik, hogy mit tettél?

De sosem felejtik el, milyen érzést váltottál ki belőlük."

Nem vitatható, hogy az érzelmeknek jelentős köze van ahhoz, hogy az életben mennyire leszünk sikeres emberek.

Mitől boldog egy kisgyermek?

Mi tesz boldoggá egy kisgyermeket?

Egy tábla csokoládé?

Egy új, szép játék?

Egy "menő" igen drága holmi?

Lehet, hogy mindezek röpke mosolyt csalnak a gyermek arcára pillanatnyi örömet jelentve. De valószínűleg nem ezek a legfontosabb dolgok a számára.

A legtöbb kutatás megcáfolja, hogy a pénz, gazdagság boldoggá teszi az embereket. A generációk közötti bensőséges együttlétek, a jó emberi kapcsolatok nélkülözhetetlenek a tartós boldogsághoz.

A gyermek minőségi kapcsolatai a szülőkkel, idősekkel, kezdet, alap a boldog élethez.

A biztos kapcsolatú, érzelmi alapú gyermekek tiltakoznak, ha a szeretett személy eltávozik, de amikor visszatér, a gyermekek hamar megvigasztalódnak, megnyugszanak.

A bizonytalan kapcsolatú, érzelmi alapú gyermekek a szeretett személy visszatérésekor kerülik, vagy el is taszítjátk a felnőttet. 

A biztos kapcsolatú gyermekeknek a későbbiekben sokkal több pozitív élményük lesz, beleértve a kortárs barátságokat, kortárs kapcsolatokat, ugyanakkor kevsebb problémás kapcsolatuk lesz.

Mi tesz tehát boldoggá egy gyermeket?

Hosszútávon a szeretetteljes, stabil, kapcsolatrendszer biztosítja az alapot, mindazonáltal rövid távon egy-egy új játék is mosolyt varázsol a gyemek arcára.

A legfontosabb alap tehát a kedves, szerető, gondoskodó, segítő, támogató család. A jó család nem sajnálja az időt az együttlétre. A kortárs kapcsolatok is boldoggá teszik a gyermekeket. A jó szülőhöz, baráthoz, mindig bizalommal lehet fordulni, mindig meghallgat, segít, támogat, biztat, megerősít.

A közös játékok, együttlétek, tevékenységek, mind a boldog gyermekkor építőkövei /téglái/. Ha egy kisgyermek megfogalmazza, mit szeretne, azt mondaná: a barátválasztásban szabadságot, a játékban időt szeretne. Az értelmes időtöltés fontos tanulási forma.

Nagyon fontos, hogy a gyermekeknek sokféle lehetőséget, időt, helyet biztosítsunk játékra, mozgásra, társas tevékenységekre. A gyermekeknek mintákra, értékekre van szükségük. Nagyon fontos, az odafigyelés, a meghallgatás, szabad véleménynyilvánítás, korának, fejlettségének megfelelően bevonása a döntéshozatalokba. Megbecsülése, tisztelete a produktumainak, tevékenységének. A negatív példa, a fizikai, illetve lelki bántalmazás, az előitélet rendkívül káros a gyermeki boldogság kialakulásában, személyiségfejlődésében. 

A jó kisgyermeknevelő intézmények is hozzájárulnak a gyermekeink boldogságához, újabb és újabb dolgokat tanulhatnak, tanulnak meg, mert biztosítják nekik a folyamatos információszerzés, tanulás lehetőségét, játékosan, játékba építetten nem direkt és nem kötelező módon. Új barátokat, társakat találnak. Szabadon játszhatnak, biztonságban vannak, segítő, támogató, ösztönző, megértő, együttérző, kedves, szerető nevelők körében.

A fentieket dióhéjban tekinthetjük a jó intézmény főbb jellemzőinek is.

Az emberi elme egész életre szóló "viselkedésének"  a megalapozása zajlik pici gyermekkorban. A gyermekkori erős kötődés, meleg, szerető gondoskodás állandósága a legjobb védekezés a későbbi felnőttkori zavarokkal szemben.

A kora gyermekkori szegénység, ingerszegény környezet, az állandóság hiánya, a rendszeres testi, lelki bántalmazások, szeretethiány, kapcsolati hiányosságok és minden egyéb hiány rendkívüli mértékben és hosszan befolyásolják a gyermek életútját, sikerét és meggyengítik az egész személyiségét. Gyakran rombolják a kreativitást, a kapcsolatokat, és a jövőbeni jólét és boldogság esélyét.

Mit biztosítsunk a 21. században megszületett gyermekek számára? 

Biztosítsunk meleg, szeretetteljes családi légkört. Barátságos környezetet, a szabad játék, mozgás, zene-ének lehetőségének megfelelő biztosításával (hely, idő), figyelembe véve a gyermek korát, fejlettségi szintjét, igényét. Biztosítsuk a korának megfelelő napirendet. Megfelelő táplálkozást, a folyamatos pozitívumokra épülő kapcsolatokat. Mindig érezze, hogy fontos nekünk, számítunk rá, és számíthat ránk, együttműködünk vele. A folyamatos kommunikáció, figyelem, kötődés, állandóság erősíti biztonság érzetét. Biztosítsuk a folyamatos tanulás, tapasztalatszerzés, információáramlás, próbálkozás, gyakorlás, lehetőségét. Biztosítsuk a félelemmentes gyermekkort, izgalmas lehetőségek, kalandok, együttes tevékenységek örömét. 

Központi kérdés tehát, hogy mit adunk, mit nem adunk gyermekeinknek életük első éveiben mert ezek meghatározzák a későbbi felnőttkori boldogságukat, boldogulásukat.

Amit ebben a korban kapnak, azt egyfajta befektetésnek is tekinthetjük a későbbi boldog emberi élet megalapozásához.

Mindezeket minden szülőnek, kisgyermeket, gyermeket nevelő szakembernek el kell fogadnia, meg kell értenie, hiszen a mi vállunkon nyugszik a lehetősége is, és az óriási felelőssége is a gyermekek nevelésének.

                 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 44
Tegnapi: 44
Heti: 44
Havi: 914
Össz.: 75 680

Látogatottság növelés
Oldal: Mitől lehet boldog gyermekünk
Énagyi tapasztalatai: képzeld magad gyermeked helyébe, így jól dönthetsz. - © 2008 - 2019 - evamama.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weboldal szerkesztő mindig ingyenes. A weboldal itt: Ingyen weboldal

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: apa vers - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »