Énagyi tapasztalatai: képzeld magad gyermeked helyébe, így jól dönthetsz.

Segítek, ha segíthetek: családi, bölcsődei nevelés, nevelj egészséges életmódra, áldozz időt, spórolj pénzt!

Az a kérdés, hogy "melyik bölcsődét válasszam?" minden családban fontos kérdés. Nem is könnyű megválaszolni, hiszen a szülőről leválás első nagy lépése a napközbeni bölcsődei, vagy óvodai ellátás.

 

Egyre több család kényszerül már 0-3 éves korban a közösségi napközbeni nevelést választani. Ebben a korosztályban elsősorban a bölcsőde és, a családi napközi kerül szóba mint a nevelés-gondozás második színtere.

 

Azokban a városokban ahol több bölcsőde is van, ott a választási lehetőség is adott. 

 

Minek alapján választanak a Családok?

 

Valamelyik bölcsődében ismerősük van, bizalmuk ezért arra irányul.

 

Adott bölcsőde közelében lakik a család, vagy a segítő nagyszülők, vagy, egyik szülő munkahelyéhez van közel.

 

Valamelyik bölcsődéről sok jót hallanak, a másikról kevesebbet.

 

Valamelyikről negatív véleményeket is hallanak. Ez az ismerősőm ezt mondta, az az ismerősöm azt mondta.

 

Ez a bölcsőde jó, az a bölcsőde nem jó.

 

Úgy gondolom és tapasztaltam, hogy minden intézmény dolgozói örülnek a pozitív véleményeknek, a jó hírnévnek, és mindenkit bánt, ha egy-egy negatív élmény, vagy tapasztalat  miatt egy intézmény hírneve romlik.

 

Gondoljuk végig!

 

Én mindig azt mondtam a szülőknek és kollégáknak is, hogy ember hiba nélkül nem létezik, csak az nem hibázik aki nem csinál semmit. Minden munkaterületen vannak jobb és gyengébb szakemberek. Van aki egy összetett nagy energiát, sokrétű figyelmet igénylő munkának az egyik részében nagyon jó,  a másikban kevésbé.

 

Amikor a család egy gyengébb teljesítéssel találkozik az a jó, ha annak jelzi elsősorban akinél ezt tapasztalja. Megbeszélik, hogy a hiba, hiányosság milyen módon javítható, illetve tisztázzák, hogy amit hiányosságnak vagy hibának vélt a szülő, az tényleg az volt-e?  Hiszen egy közösségi nevelésben vannak szakmai előírások, szabályok. Ezért sokminden másként működik mint a családban.  

 

Ha adott személyel való beszélgetés után a problémára nem, kap megoldást, megnyugtató magyarázatot, akkor a vezető  megkeresése  segítséget jelent. Ekkor még mindig javítható korrigálható többnyire a hiba, vagy hiányosság, vagy félreértés. Ha igy sem jár sikerrel, vannak továbblépési lehetőségek. Még ez sem jelenti azt, hogy az intézmény rossz. Egy családnak egy eset kapcsán egy emberrel volt problámájuk attól abban az intézményben még dolgozhatnak nagyon jó szakemberek akikkel szemben senkinek nincs negatív tapasztalata.

 

Mi magyar emberek hajlamosak, vagyunk az általánosításra, itélkezésre. "Egy ember hibája miatt pálcát törünk egy egész intézmény felett." 

 

A dícséreteknél ugyan ez a helyzet. Egy családnak egy emberrel nagyon jó tapasztalatai vannak egy intézményen belül, javasolja minden ismerősének, hogy oda vigyétek a gyereketeket, mert az egy jó intézmény. Ennek az ismerősnek a gyermeke ettől még kerülhet olyan ember közelébe, aki nem szimpatikus valamiért, akivel vannak félreértések, egyet nem értések.  Az ő véleménye már más lesz, mert neki más a jó.

 

Akár a negatív vélemények, akár a pozitív vélemények hasznosak, tanulságosak lehetnek a jövőre nézve és annak is kell lenniük. Viszont az általánosított vélemények senkinek nem tesznek jót. 

 

Én annak örültem, ha valaki konkrét eset kapcsán a konkrét személyről mondott jó vagy akár valamiért elmarasztaló véleményt. Mindegyik hasznos a munka minőségének javítása céljából. A jó vélemény, azért, mert megerősít abban, hogy amit teszünk, azt jól csináljuk. A negatív konkrét vélemény azért, mert ráirányítja a figyelmet arra, amit másként kell tenni, amin változtatni szükséges, ami hiányosság.

 

Könnyebben választanak a szülők bölcsődét, ha nem azt hallják, hogy ez az intézmény ilyen, vagy olyan, hanem ha konkrét eseteket hallanak arról hogy valaki miért is volt elégedett, és ha nem, akkor milyen problámája volt az intézményen belül és kivel?

 

Én nem hiszek az általánosításoknak,itélkezéseknek, magam szeretem megtapasztalni a dolgokat és ha bajom van, azzal beszélem meg, akivel szemben  problémám adódott. 

 

Ebben módszerben még soha nem csalódtam, mert mindig mindenkivel tudtam tisztázni a tisztázandó kérdéseket anélkül, hogy pálcát kellet volna törni a feje fölött.

 

            

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 43
Tegnapi: 44
Heti: 43
Havi: 913
Össz.: 75 679

Látogatottság növelés
Oldal: Melyik bölcsődét válasszam?
Énagyi tapasztalatai: képzeld magad gyermeked helyébe, így jól dönthetsz. - © 2008 - 2019 - evamama.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weboldal szerkesztő mindig ingyenes. A weboldal itt: Ingyen weboldal

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: apa vers - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »