Énagyi tapasztalatai: képzeld magad gyermeked helyébe, így jól dönthetsz.

Segítek, ha segíthetek: családi, bölcsődei nevelés, nevelj egészséges életmódra, áldozz időt, spórolj pénzt!

Egy fiatal svéd tanító üzenete a Szülőknek.

 Ja igen, és az enyém is.

Jonas Harryson a már 16 éve gyermekekkel dolgozó tanító észrevett néhány dolgot ami évről évre rosszabb.

A követekező három dolgot kell elmondania a szülőknek:

 

1.

A gyerekekkel egyre nehezebb foglalkozni. Érdektelenül, unottan ülnek a padban. A többségüket szinte semmi nem érdekli. Ez nagyon veszélyes. Kérem a szülőket, hogy a gyermeknevelésre figyeljenek oda jobban, ne rontsák el saját gyermeküket!

2. Sok szülővel beszélgettem, akik büszkélkedtek, hogy már írni, olvasni, számolni is tud gyermekük, mielőtt elkezdte volna az első osztályt. Nos sajnálom, hogy ezt kell mondjam, de túl hamar tanították meg olvasni, és számolni. Inkább időt kellene szakítani a gyermekre és játszani vele. Engedjék, hogy az iskolába tanulni járjanak a gyerekek, nem pedig játszani.

3. Sok gyerek azt akarja bebizonyítani, hogy ő már felnőtt. Azt kell mondanom, hogy a "felnőtté válás" előtt, azért néhány egyszerű mondatot meg kellene tanítani nekik, mint például:

Jó napot kívánok! Köszönöm az ebédet. Köszönöm az ajándékot. Köszönöm a segítséget! Kérem szépen! Legyen szíves! ....és így tovább.

A jövőben arra kellene törekednünk, hogy érdeklődésüket ébren tartsuk, tanítsuk meg igazán játszani, hogy teljes életük lehessen, boldogok lehessenek, köszönetüket is ki tudják fejezni, és tudjanak közösségben viselkedni. Amikor ezekkel a dolgokkal tisztában vannak, akkor olvasni is megtaníthatják őket.

 

Én mint kisded "pedagógus" egyetértek a svéd tanítóval és a teljesség igénye nélkül kiegészítem néhány dologgal.

Tanítsuk meg gyerekeinket a felnőttek, és gyermektársaik tiszteletére!

Születésüktől kezdve koruknak, fejlettsségüknek megfelően alakítsuk ki napirendjüket és azt tartsuk is be.

Ne féljünk szabályokat felállítani és azt betartatni velük, ne féljünk határokat, korlátokat szabni, és elvárni ezek betartását.

Ugyanakkor mindenben ami érdekli őket, és koruknak fejlettségüknek megfelelő, igyekezzünk segíteni, támogatni, hogy próbálkozhassanak, gyakorolhassanak. Biztassuk, ha jó dolgokat csinál. Engedjük, hogy segítsen, szintén korát, fejlettségét figyelembe véve.

Segítsünk neki, ha kéri, vagy szükségesnek látjuk, de ne tegyük meg helyette amit ő is gond nélkül megtehet. Adjuk neki az időnk egy részét, lehetőleg a nap ugyanazon részében, amiből tudja, hogy az csak róla szól, az a közös idő szülő és gyermek között.

Tanítsuk meg alapvető illemszabályokra, szép, helyes beszédre példamutatással.

Nem várhatjuk tőle, hogy szépen beszéljen, ha mi csúnya szavakat használunk. Nem várhatjuk el, hogy elkérje tőlünk a kezünkben lévő játékát, ha mi, kikapkodjuk  kezéből a dolgokat és nem adunk időt, hogy ideadja. Szükséges a kérés után idő, kivárás, hogy ideadjon valamit, vagy reagáljon a kérésre. Ha ezt nem kapja meg, türelmetlen lesz és kapkodni fog felnőttekkel szemben és közösségben gyerektársaival szemben is.

Hangsúlyozom a gyermek viselkedése tükörképe a felnőtt viselkedésnek, mert figyeli és a jó vagy rossz mintát amit a felnőttől lát azt utánozza, beépül személyiségébe.

Ha egyformán követ jó és rossz példát, nem tanul meg különbséget tenni jó és rossz között. Ha nem tanítjuk meg tisztelni  a felnőtteket és gyerektársait, nem várhatjuk el, hogy bennünket is tiszteljenek. 

Tanítsuk meg arra, hogy ne szemeteljenek az utcán, / mi se szemeteljünk/ hogy nem helyes a verekedés, rúgdosás, lökdösődés. Nem helyes a házak falára firkálni, bántani a növényeket, állatokat.................és így tovább.

Tanítsuk meg, hogy nem illik az ételbe csapkodni, más tányérjába nyúlni. Nem illik az asztalon könyökölni. nem illik orrot turkálni, de illik zsebkendőbe fújni. Illik köhögéskor az alkarunkat a szánk elé tenni, vagy a tenyerünket, de akkor kezet kell mosni. Illik a szemébe nézni annak akivel beszél, nem illik hátat fordítani. Ismerősöknek illik köszönni, illik köszönni, ha belép valahova, vagy kijön onnan...........és így tovább.

Ha mi felnőttek jó példát mutatunk, akkor játszva elsajátítja mindezeket gyermekünk.

Viselkedjünk úgy mi is embertársinkkal, gyermekeinkkel, ahogy elvárjuk, hogy velünk szemben viselkedjenek most, és idős korunkban is.

Mindenki megöregszik egyszer, ezt senki ne felejtse el.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 32
Tegnapi: 44
Heti: 32
Havi: 902
Össz.: 75 668

Látogatottság növelés
Oldal: Egy svéd tanító üzenete a szülőknek.
Énagyi tapasztalatai: képzeld magad gyermeked helyébe, így jól dönthetsz. - © 2008 - 2019 - evamama.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weboldal szerkesztő mindig ingyenes. A weboldal itt: Ingyen weboldal

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: apa vers - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »